A bocsa története

Ahhoz, hogy megismerjük e sportág múltját egészen az ókorig kell visszatekintenünk.

Egyiptomban a sírok feltárásánál találtak a játék ősére vonatkozó tárgyakat, falvéseteket. A golyók eredetileg kőből készültek, később a latinok kemény fából faragták ki azokat, de játszották Afrikából hozott kókuszdióval is.

A középkorban piactereken és utcákon játszották, de meghódította a kolostorokat és várakat is. Prominens egyházi személyiségek, várurak sőt még hölgyek is játszották.

Franciaországban IV. Károly betiltatta. Így ott az 1300-as évektől öt évszázadon át tiltott tevékenységnek minősült. Angliában II. Richárd 1388-ban, majd VIII. Henrik 1511-ben mint hazárdjátékot ugyancsak üldöztette, de büntették pl. Velencében is. Kedvelte a játékot I. Erzsébet és Sir Francis Drake is.

A leghíresebb játszma 1588-ban volt. Sir Francis Drake játszotta Lord Howarddal Plymouthowban. Várták, hogy megérkezzen a Spanyol Armada. Befejezte a játszmát mielőtt kihajózott a csatornára, hogy legyőzze az ellenséget. Azt mondta: "Van még idő lejátszani a játszmát és megverni a spanyolt."

Míg a Bocsa Angliában a nemesség kiváltsága volt - I. Károly is nagy játékos volt, ő vezetette be a fogadásokat - addig Franciaországban a szegények játékává lett. A XIX. század elején Lyonban egy 1824-es rendőrségi rendelet kimondta, hogy területet kell kijelölni a bocsázók számára, ahol nem lehet őket háborgatni. 1897. november 14-én Rivoliban 15 piemonti egyesület képviselői elhatározták, hogy létrehozzák a Piemonti Bocsa Uniot. Huszonkét évvel késobb Torinóban megalakult az Olasz Bocsa Unio. Hírességek és hétköznapi emberek kedvelt időtöltésévé vált.

Az említetteken kívül Niccoló Paganini, André-Marie Ampére, Guiseppe Garibaldi, Maria Soldati, Sandro Pertini köztársasági elnök, II. János Pál pápa, Adenauer. Még Walt Disney rajzfilmfigurái is ismerik a játékot (1949). A festőket is megihlette a játék például Francisco Goya (1815) vagy Pablo Picasso (1910). A világon szétszóródott olaszok, akik próbálták megőrizni eredeti életstílusukat vitték magukkal a játék hírét és szinte mindenhol találhatunk bocsapályákat kiskocsmák, poharazók oldalában, szállodák teniszpályái mellett, tengerpartokon.

Helyi bajnokságok mellett nemzetközi versenyeket, így egyéni és csapat Európa- és Világbajnokságot is rendeznek. Várományos, hogy felvegyék az olimpia sportágai közé. A "Bocce - A Sport for Everyone" c., az USA-ban kiadott könyv statisztikája szerint: "Today the top three most-participated sports in the world are 1) soccer 2) bocce and 3) golf."

Egy biztos, rendkívül szórakoztató, minden korosztály számára korra, nemre, súlyra való tekintet nélkül.